De gouden combinatie: een baan waarin techniek én mensen samenkomen

10/01/2022

procesoperator
Een baan waarin techniek én mensen samenkomen. Voor Frank is dit de gouden combinatie in zijn rol als plantmanager bij Primco. Teams in beweging krijgen en met elkaar mooie dingen bereiken; daar gaat zijn hart sneller van kloppen.

Van midden in de operatie tot aan operationeel manager

“In 1993 studeerde ik af aan de technische universiteit in de richting Chemische Technologie. Na mijn studie ging ik voor een jaar in militaire dienst waar ik in plaats van techniek met mensen te maken kreeg. Achteraf was dat jaar bij Defensie veelbetekenend voor de rest van mijn carrière. Mijn gehele loopbaan tot nu heb ik namelijk met zowel mensen als techniek te maken. De eerste 10 jaar van mijn carrière in de procesindustrie heb ik allerlei engineeringsrollen vervuld. Daarna maakte ik de overstap naar (operationeel) managementfuncties. In mijn huidige baan bij Primco werk ik als plantmanager. Primco heeft 2 locaties in Nederland met een biomassacentrale. In Lelystad wekken we door het verbranden van snoeiafval warmte op dat voor stadswarmte wordt ingezet. Op onze locatie in Duiven wordt de warmte gebruikt om hogedrukstoom te maken die vervolgens turbines aandraait of droogprocessen in gang zet.”

“In mijn huidige functie ben ik als het ware de joker van de fabriek. Van het optimaliseren van processen tot het organiseren/regelen van trainingen van medewerkers op de werkvloer.”

VAPRO Recruitment als intermediair

“Via LinkedIn zag ik deze vacature voorbijkomen bij VAPRO Recruitment. Welke elementen mij aanspraken in deze vacature van plantmanager? Dat waren het duurzame karakter van de organisatie achter de functie, de veelzijdigheid van de rol en het feit dat het bedrijf groeiend is waarbij je dicht bij de werkvloer staat. Toen ik de vacaturebeschrijving las, ging mijn hart sneller kloppen. Ik nam vervolgens contact op met VAPRO Recruitment en zo is het spreekwoordelijke balletje gaan rollen. VAPRO Recruitment bemiddelt voor professionals in de maak- en procesindustrie; van vacatures in de procesindustrie tot vacatures in de maakindustrie. De organisatie VAPRO ken ik al heel lang, via mijn vorige werkgevers, als leerbedrijf voor operators. VAPRO heeft een lange historie en ze weten waarover ze praten. Daarnaast is het een betrouwbare partij waar ze hun afspraken nakomen en je goed behandelen.”

Een rol waar techniek en mensen samenkomen

“Een standaard werkdag als plantmanager bij Primco bestaat niet; geen dag ziet er namelijk hetzelfde uit. In mijn huidige functie ben ik als het ware de joker van de fabriek. Van het optimaliseren van processen tot het organiseren/regelen van trainingen van medewerkers op de werkvloer. Van een brede en veelzijdige baan is absoluut sprake doordat het een jong bedrijf is waar nog volop gepionierd wordt. In mijn rol heb ik veel te maken met zowel techniek als mensen. Naast de technische kennis zijn mensenkennis en empathie belangrijke eigenschappen om mijn werk goed te kunnen uitoefenen. En goed luisteren én communiceren op alle niveaus: van CEO tot leerling-operators. Een goede samenwerking is essentieel. Natuurlijk neem ik mijn verantwoordelijkheden, maar het liefst sta ik tussen de mensen.
Het allermooiste van mijn baan als plantmanager is de combinatie van techniek en mensen. Als je aan het eind van de dag of week samen iets hebt bereikt, dan geeft dat een waanzinnig goed gevoel. En soms zijn er ook minder leuke taken te doen, zoals slechtnieuwsgesprekken voeren of niet-populaire beslissingen nemen. Dat is nou eenmaal onderdeel van de verantwoordelijkheden die ik heb. In dit soort situaties probeer ik het toch op de best mogelijke manier op te lossen of te beëindigen door onder andere zo duidelijk en eerlijk mogelijk te zijn

Gouden tip

“Ik zou iedereen die voor een baan als operationeel manager of plantmanager gaat, willen adviseren om goed beslagen ten ijs te komen op het moment dat je het gesprek voert. Ik zit nu vaak aan de andere kant van de tafel en merk dat kandidaten die hun voorwerk hebben gedaan een streepje voor hebben. Dus verzamel informatie over de organisatie via LinkedIn en de website en verdiep je in de cultuur van het bedrijf. En wees altijd eerlijk, ook tijdens de gesprekken. Daarnaast wil ik als tip meegeven dat je alle momenten moet pakken die op je pad komen. Denk in mogelijkheden! Ook als je voor minder leuke taken staat; zie het als een kans om deze zo goed mogelijk uit te voeren en hiervan te leren. Als je namelijk ook met de minder leuke dingen goed om kunt gaan, speel je jezelf in de kijker. Des te eerder komt er iets moois op je pad!”

Wil jij ook een stap maken in je carrière? Bespreek jouw carrièremogelijkheden met Vinsent Morsink. Of bekijk alle vacatures bij VAPRO Recruitment